Gezondheid, Koerassen en eiwitten, Melk
Laat een reactie achter

A1A2-Melk

Sinds enkele jaren wordt vooral vanuit Nieuw-Zeeland druk uitgeoefend om melk te consumeren van koeien met zg A2-melk. Dit zou de normale, oorspronkelijke melk zijn en door fokkerij en selectie zijn de meeste koe-rassen veranderd richting A1-melk. Aangezien organismen een dubbele set aan DNA hebben, kan het zijn, dat je homozygoot of heterozygoot bent: A1A1, A2A2 zijn homozygote organismen, A1A2 heterozygote. Bovendien zijn niet alle dieren binnen een kudde hetzelfde, derhalve wordt er gesprokene van het aandeel A1 of A2 in een populatie koeien of binnen een stal koeien. Guernsey koeien zijn homozygoot A2A2. In dit ras komt de variant A1 niet voor. In de figuur zijn verschillende runderrassen geanalyseerd. Men kan de rassen grofweg in 3 groepen indelen: hoog, middel, laag aandeel A2 (Kaminski et al., 2006).

Achtergrond van het verhaal is de vorming van een bepaald bio-actieve eiwit, het beta-casomorphine en wel de BCM-7-Variant. Varianten in eiwitten ontstaan door mutaties en in dit geval betreft het een punt-mutatie, waarbij een enkel aminozuur (Proline op plaats 67 van de 220 aminozuren) uitgewisseld is door een ander aminozuur (Histamine op plaats 67). Deze ogenschijnlijke, kleine verandering heeft in de praktijk grote gevolgen. Er worden al dan niet bio-actieve peptiden gevormd, BCM-7 (bestaande uit 7 aminozuren), door deze enkelvoudige mutatie.

Er zijn aanwijzingen, dat door de verwerking van melk de problematiek met A1-melk toeneemt, dan wel vooral ontstaat. Meer lezen…….

Foto: melk verkrijgbaar in Nieuw-Zeeland (2007)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.