In Beieren heeft het ‘Kompetenzzentrum für Ernährung” (KErn) een reeks berichten in het Duits geschreven over de voors en tegens van melkconsumptie. Naast diervriendelijkheid gaat het ook om melkalternatieven, gezondheid en rauwe melk. KErn heeft om een korte, eenvoudig geschreven bijdrage gevraagd wat de voors en tegens, de gevaren en gezondheid van rauwe melk zijn?
De Duitstalige website behandelt dit debat rondom gezondheid en duurzaamheid van melk in het algemeen. De link vindt men hier.
De vertaling in het Nederlands van het artikel op hun website over rauwe melk staat hieronder.
Kan rauwe melk weer meer worden gedronken – of wegen de risico’s toch niet op?
Vroeger was in Duitsland Vorzugsmilch een vanzelfsprekend alternatief voor gepasteuriseerde melk. Zelfs kinderdagverblijven en bejaardentehuizen kregen deze vers geleverd. Sinds de jaren 80 is de aandacht voor de STEC/EHEC-bacterie toegenomen. Uit bezorgdheid over ziektes werden de leveringen aan gemeenschapsinstellingen verboden. Ook werden de microbiële grenswaarden van deze legale rauwe melk aangescherpt, waardoor de verkoop drastisch terugliep. Echter volgens het Duitse BfR en het RKI zijn er nauwelijks ziektegevallen bekend door Vorzugsmilch (Berge en Baars, 2020). Maandelijkse controles van deze melk garanderen een hoge veiligheid. Als hierna over rauwe melk gesproken wordt, is melk bedoeld die aan strenge hygiënische controles is onderworpen, zoals de Vorzugsmilch. Deze melk is – net als andere rauwe melk – onbehandeld, maar geproduceerd volgens wettelijke voorschriften en met geregelde controle. Ook melk van bedrijven die rauwe melkproducten en rauwmelkse kaas leveren, zijn over het algemeen veilig.
Waarom rauwe melk drinken?
Rauwe melk ondersteunt het immuunsysteem. Vooral kinderen hebben hier baat bij. Studies tonen aan dat rauwe melk het risico op hooikoorts, astma en allergieën vermindert. Ziekten die miljarden aan gezondheidskosten veroorzaken.
Ook voor ouderen kan rauwe melk nuttig zijn, omdat het de diversiteit van het darmmicrobioom kan bevorderen. Wie huiverig is voor de consumptie van rauwe melk, vindt in rauwmelkse kefir een veilig alternatief. Zulke kefir wordt het beste gemaakt van melk die nog warm is, direct na het melken. Door de snelle verzuring ontstaat een veilig voedingsmiddel. In Nederland is deze kefir inmiddels overal verkrijgbaar. Ook is het heel eenvoudig zelf thuis kefir te maken. Idealiter van verse, rauwe melk die nog warm is van de koe.
Gepasteuriseerde melk – waarom is dat niet hetzelfde?
Hitte verandert rauwe melk. Vooral gevoelige eiwitten zoals lactoferrine en bèta-lactoglobuline (BLG) worden aangetast. Juist BLG is waardevol. BLG wordt als ‘koestal-pil’ al ingezet tegen astma. In de koeienstal komt BLG via de urine van de koe in de stallucht terecht, die wordt ingeademd of BLG kan door de consumptie van rauwe melk rechtstreeks in de dunne darm zijn werk doen. Zo ontstaat een natuurlijke bescherming tegen overgevoelige immuunreacties.
Heeft de voeding van de koe invloed op de kwaliteit?
De kwaliteit van rauwe melk hangt onder andere sterk af van het voer. De verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren is doorslaggevend. Een verhouding van ongeveer 1:1 in het melkvet is optimaal. Dit wordt het beste bereikt met gras, hooi en kuilvoer als ruwvoer. Silomaïs en krachtvoer zijn schadelijk voor deze balans.