Gezondheid
Laat een reactie achter

Vermoeide muisjes zijn beter af met kefir

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kefir, een krachtige probiotica. Muizen zijn daarbij een dankbaar onderzoeksobject om niet alleen verschillen te laten zien, maar ook verklaringen te genereren waarom de verschillen ontstaan. Muisjes worden ingezet in allergie-, astma- en nu vermoeidheidsonderzoek. Kenden wij in Nederland vooral Joris 3-pinter, in Duitsland was de spreuk ‘Milch macht müde Männer munter’, grofweg vertaald als ‘melk is een opkikker als je moe bent’. Het zal ook wel voor Duitse vrouwen bedoeld zijn. Hier gaat het hier echter niet om effecten van melk, maar om een gefermenteerd melkproduct.

Op basis van het onderzoek van Hsu et al, 2018 valt te concluderen, dat bepaalde eigenschappen van kefir ertoe leiden, dat muisjes meer uithoudingsvermogen hebben en een beter spierherstel na regelmatige consumptie van kefir. De onderzoekers maakten op een bijzondere wijze kefir, namelijk op basis van gepasteuriseerde, magere melk en de kefirdrink werd vervolgens volledig gesteriliseerd (100oC, 30 minuten) en gevriesdroogd. Dit gevriesdroogde product werd in het muizenvoer dagelijks aan 3 groepen muisjes gegeven 4 weken en in oplopende concentraties. Er was ook een controlegroep die alleen een glucose bijgemengd kreeg. De kefir bevatte ca 3% eiwit en 0,1% vet. Door al deze voorbehandelingen sluit je een paar effecten uit: de bacteriën zijn dood en het vet heeft geen additioneel effect, magere, ‘dode probiotica’ dus, wat eigenlijk een contradictio in terminis is. Wat je overhoudt, is dat de kefir-werking in dit experiment vooral komt door de stofwisselingsproducten van de kefir bacteriën. Een prebiotica, geen probiotica. Er ontstaat uiteraard veel melkzuur, maar ook een range aan andere producten, peptiden, half-fabrikaten van eiwitten, kortketenige vetzuren als butyraat, etc.

Na 4 weken kefir-consumptie ontwikkelden de muisjes meer spierweefsel en bruin vetweefsel. Nog zonder verdere extra inspanningen en voordat ze onderworpen werden aan inspanningstests. De kefir-muisjes ontwikkelde ca 7-8% meer spieren dan de controles. De muisjes moeten zwemmen gedurende een bepaalde tijd en worden voor en na het zwemmen geprikt om hun bloed te onderzoeken. Na alle inspanningen worden ze gedood en hun organen geprepareerd en geanalyseerd.

De kefir muisjes konden ca. 2,3x zo lang zwemmen als de controle muisjes, die het minder dan 4 minuten volhielden, wat aangaf dat de kefir muisjes minder snel vermoeid raakten. De effecten waren in geringe mate beter naarmate de muisjes meer kefir hadden geconsumeerd, overeenkomend met hun groter wordende relatieve spiermassa. Ook werd de sterkte van de grip (vgl. een stevige handdruk) gemeten en deze was ca. 25% hoger in de kefir muisjes. Krachtiger worden zonder echte oefening kan natuurlijk alleen wanneer het lichaam in opbouw is, zoals bij deze jonge muisjes. Gedurende het experiment namen alle 8 weken oude muisjes nog bijna 10% in totaal gewicht toe, deels extra spierweefsel.

De analyse van de darmflora en de stofwisselingsmetabolieten leverden een paar interessante resultaten. Kijkend naar de verschuiving in de grote groepen (Phyla) vinden we meer Bacteriodetes (B) en minder Firmicutes (F). De twee hoogste doseringen aan kefir hadden een F/B ratio van ca. 1,25, terwijl de laagste kefir-groep en de controle veel hoger lagen (2,5). Ratio’s kunnen belangrijk zijn, net zoals de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in ons dieet. Het geeft slechte en wenselijke verhoudingen in verband met gezondheid. Bekend is verder dat de groep Bacteriodetes in de darm ertoe bijdragen dat de kortketenige vetzuren in het darmlumen toenemen. Deze kortketenige vetzuren zijn onder meer in verband gebracht met een afname van ontstekingen en een afnemend hongergevoel. Kefir muisjes reguleerden makkelijker hun ammonia-productie, die ontstaat bij spierinspanning, en zij hadden een betere energieopslag in hun spieren in de vorm van glycogeen.

Samenvattend laat dit onderzoek zien, dat na consumptie van magere, bacterieloze kefir meer spiermassa is aangelegd in jonge muisjes en dat deze muisjes minder snel vermoeid zijn. Verder is duidelijk, dat zulke kefir ook de darmflora al positief beïnvloed. In nieuw onderzoek zal gekeken moeten worden welke additionele effecten er zijn, wanneer je kefir werkelijk als probiotica van een levende melkzuurbacterie-soep consumeert en niet alleen als dode prebiotica gebruikt. Slechter zal het niet worden.

Afbeelding, een oud wervingsbord om melk te drinken

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.