Astma en allergien, Bacteriële besmetting, Gezondheid, Obesitas, x
Laat een reactie achter

Rauwe melk en melkproducten

In juli 2020 publiceerde het Zwitserse Agroscope een overzichtsstudie met de titel: Rauwe melk en rauwmelkse producten hebben invloed op de humane gezondheid – een literatuurstudie.

Hieronder wordt de vertaalde samenvatting weergegeven en is er een link naar het rapport. De drie autuers, Peter Bachmann, Marie-Therese Frölich en Walter Bisig vatten hun inzicht als volgt samen: Rauwe melk en rauwmelkse producten kunnen onze gezondheid op positieve en negatieve manieren beïnvloeden. Het is belangrijk om de negatieve effecten niet te overschatten en de positieve effecten niet te onderschatten. De kennis over veilige productie van rauwe melk is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd en boeren die gecertificeerd zijn voor de verkoop van rauwe melk produceren nu rauwe melk met een hygiënische kwaliteit die die van gepasteuriseerde melk benadert. Er is tegenwoordig ook voldoende kennis om rauwe melkkaas te produceren met een voedselveiligheid die vergelijkbaar is met die van kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. De consumptie van rauwe melk en rauwmelkse producten tijdens de kindertijd vermindert het risico op astma, hooikoorts en allergieën en beschermt tegen neus-, oor- en luchtweginfecties. Dit is een groot aantal epidemiologische onderzoeken aangetoond. Vanwege de grote microbiële diversiteit hebben rauwe melk en rauwmelkse producten een positief effect op de diversiteit van de darmflora. De darmmicroben hebben veel effect op de mens: naast de immunologische functies, de aanmaak van vitamines en de afbraak van voedingsvezels, verzorgen darmmicroben eigenschappen, die betrokken zijn bij de preventie van obesitas en hart- en vaatziekten. Zelfs kunnen ze een positieve invloed uitoefenen op onze geestelijke gezondheid. Voor al deze functies is een zo groot mogelijke diversiteit van het in de darm aanwezige microbioom essentieel.

Een bergkaas als kunstwerkje

Bachmann H.-P., Fröhlich M.-T., Bisig W. (2020). Rohmilch und Rohmilchprodukte beeinflussen unsere Gesundheit. Agrarforschung Schweiz 11, 124–130, 2020

De studie is hier in te zien. De taal is Duits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.