Featured
Laat een reactie achter

Kies melk van koeien in de wei

Behalve rauw speelt ook de stoffelijke samenstelling van melk een rol in de gezondheid. Veel onderzoek is besteed aan de rol van de vetzuren in onze voeding. Er zijn aantoonbare voordelen van een bepaalde groep vetzuren met betrekking tot Astma en waarschijnlijk ook Allergieën. Deze vetzuren zijn eenvoudig te meten en blijken vooral gecorreleerd te zijn met melk van koeien, die weiden, grazen, het liefst van snel groeiend gras. Een koe ‘moet groen eten’, dan komt het wel goed met de vetzuren. Dit lijkt dan lastig in de winter, want dan is er geen sprietje vers gras te vinden. De oplossing ligt in de conservering. Melkoverschotten uit de zomer kunnen we omzetten in boter en kaas voor de winter. Hierdoor kunnen we de zomerse vetzuursamenstelling ook in de winter genieten. Voor de boer en de koe betekent dit een meer natuurlijk ritme: afkalven in het voorjaar, een piek in haar melkgift als zij op de weide graast, droogstand in de winter met als neveneffect voor de boer: hij heeft vrij met de Kerstdagen.

Foto: melkkoeien grazend tussen grasland-kooien in Juchowo (Pl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.