Astma en allergien, Gezondheid
Laat een reactie achter

Astma bij kleuters geringer wanneer ze van jongs af melkvet opnemen

Van mijn gereformeerde grootvader heb ik de uitspraak onthouden: ‘Zuivel op zuivel, dat tart de duivel’. Zelf meende hij dit niet en ik zie deze uitspraak eerder als een goedbedoeld staaltje Hollandse zuinigheid. Om Astma te voorkomen bij je kinderen kun je ze beter dagelijks volkorenbrood met boter en kaas geven, zo blijkt uit Nederlands onderzoek onder kleuters. In de zogenaamde PIAMA-studie onderzochten onderzoekers de relatie tussen melkproducten en astma bij kinderen onder 6 jaar (Wijga et al., 2003). Het bleek, dat astma beïnvloed werd door de dagelijkse consumptie van volvette melkproducten: boter, volle melk en ook volkorenbrood, maar niet door margarine en halfvolle melk.

Tabel: consumptiepatroon van kleuters in relatie tot de prevalentie van astma

 Aandeel kleuters met Astma
Consumptie van: dagelijks zelden/regelmatig
volle melk 4,6 ** 7,5
melkproducten 6,0 * 8,2
boter 3,0 * 6,8
volkorenbrood 5,9 ** 9,8
halfvolle melk 6,8 6,2
kaas 6,8 6,5
margarine 6,4 6,8
* p < 0,05  ** p < 0,01

Het gaat hier niet om rauwe melk, maar om de vraag hoe de melkvetten van invloed zijn, ook gepasteuriseerde. Deze bevindingen passen thuis in het rijtje van eerherstel van de consumptie van melkvet, die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

Foto: rauwmelkse bergkaas gemaakt op de Alp in Zillis, Graubünden (Ch)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.