Astma en allergien, Gezondheid
Laat een reactie achter

Rauwe of verhitte melk op tafel?

Onderzoekers twijfelen aan alles. Spreekt de boerin wel de waarheid, als zij zegt, dat haar kind rauwe melk krijgt? Dus wat doe je dan, dan ga je langs bij de boerin en neemt een monster van de melk, dat haar kind krijgt. In meer dan 85% van de gevallen ‘sprak zij de waarheid’.

In de onderzoeksgroep van Prof. Braun-Fahrländer onderzocht Georg Loss (Loss et al., 2011), of de boerin a) zich niet vergiste, als zij aangaf, dat haar kind rauwe melk kreeg en b) vergeleek hij wat het effect was van het type melk op de ontwikkeling van astma, atopie en hooikoorts (zie figuur hieronder). Aan de hand van twee enzym-testen werd vastgesteld of de melk op tafel daadwerkelijk rauwe melk was. Hij vergeleek binnen een groep van 800 kinderen, die uitsluitend met eigen boerderijmelk (BM) waren opgegroeid, echter vergeleek daarbij rauwe boerderijmelk of verhitte boerderijmelk. Als controlegroep werden boerderijkinderen genomen, die geen boerderijmelk, maar alleen melk uit de winkel dronken (links). In de figuur is aangegevn, hoe geoot de kans is om als kind deze problemen te krijgen. De kinderen die melk uit de winkel kregen dienen als controle en zijn derhalve op 1 = (100%) gesteld. De rode cijfers geven aan, dat er geen significante verschillen (NS) zijn, wanneer verhitte boerderijmelk wordt gedronken. De blauwe cijfers zijn significant en geven een reductie van 41%, 26% en 49% aan voor respectievelijk astma, atopie en hooikoorts ten opzichte van de controlegroep.

M&H Figuur 1-09

Figuur afkomstig van Loss et al., 2011. Gevolg van consumptie van rauwe dan wel verhitte boerderijmelk (BM) voor de ontwikkeling van astma, atopie en hooikoorts ten opzichte van boerderijkinderen die uitsluitend melk uit de winkel kregen

Zijn onderzoek maakt duidelijk, dat er een verschil ontstaat, nadat melk op welke wijze dan ook verhit is (melk uit de winkel of verhitte boerderijmelk). De incidentie van astma, atopie en hooikoorts is significant lager bij die kinderen die uitsluitend met rauwe melk zijn groot gebracht. Het onderzoek wordt als ‘bewijsvoering’ gebruikt, dat door het verhitten van melk (pasteurisatie en hoger) de allergeniteit ontstaat. En niet zoals vaak gedacht is, door de homogenisatie.

Impact van deze studie is:

  • als je melk van de boerderij verhit tot 80oC, dan is het beschermende effect op astma en allergieën weg
  • Verhitte melk is qua allergeniteits-impact niet anders dan melk uit de winkel (gepasteuriseerd, gehomogeniseerd), echter de verhitting geeft kennelijk al de doorslag.

Foto: 2x daags koeien melken op de Alp in Zillis, Graubünden (Ch)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.