Astma en allergien, Gezondheid
Laat een reactie achter

Amish kinderen hebben het minste allergie en astma

In een klein Amerikaans onderzoek werden kinderen onder de Amish-boeren onderzocht. Veelal van Zwitserse oorsprong hebben deze boeren hun traditionelel levensstijl generaties lang voortgezet in verschillende Staten in de VS. Geen trekkers, grote gezinnen en gewoon meewerken op de boerderij en natuurlijke verse, onbehandelde melk.

Binnen de wereldwijd onderzochte boerderijkinderen is, zijn de Amish-kinderen immunologisch het gezondste; de laagste prevalentie aan astma en atopie. Ter vergelijking worden de Amish-boerderijkinderen vergeleken met de Zwitserse boerderijkinderen en de Zwitserse niet-boerderijkinderen. Voor astma-diagnose is de incidentie respectievelijk 5,2%, 6,8% en 11,2%. De verschillen voor atopische ziekten is nog veel groter, respectievelijk 7,2%, 25,2% een 44,2% van de kinderen. Waarom deze Amish-kinderen zoveel beter scoren dan de Zwitserse kinderen met een vergelijkbare genetische achtergrond, komt waarschijnlijk door de co-factoren, die meehelpen: bijvoorbeeld de grotere gezinnen (5,9 kinderen) en het van jongs af aan volledig ingebed zijn in de landbouw. In gezinnen heeft het oudste kind meer kans op atopie en eczeem als zijn of haar jongere broers en zusjes. Jongere kinderen steken speelgoed van oudere kinderen in hun mond, ouders zuiveren dikwijls het speentje dat zij in de mond van hun kind geven door het even in hun eigen mond te steken. Beide praktijken dragen bij aan het ‘enten’ van bacteriën in het jonge kind en werken beschermend naar het jonge kind, dat meer soorten Bifidobacterien, Lactobacillen, Escherichia en Bacterioides en minder Clostridia ontwikkelt (Liu, 2015).

Weston A. Price deed zijn studie naar tandbederf. Hier bezocht hij onder meer Zwitserland (Lötschen-dal). De immunologische gezondheid van deze boerderijkinderen in 1930 is waarschijnlijk zeer vergelijkbaar met deze Amish-kinderen.

Impact van deze studie:

  • de traditionele levenswijze was zo slecht nog niet met betrekking tot het voorkomen van astma en allergieën.
  • Er zijn nog andere levensfactoren (grotere gezinnen), die helpen astma en allergieën te reduceren.

Foto: melkapparatuur en kaasplanken worden ontsmet in de zon, Alp Zillis, Graubünden (Ch)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.