Featured
Laat een reactie achter

Koeien hebben hoorns

….althans als de veehouder of dierenarts deze bij het kalf niet verwijderd. Of nog erger bij een volwassen dier. Vrijwel alle rassen hebben hoorns, in verschillende groottes, krommingen en stand. Hoorns zijn organen voor de koe, zij kan er mee communiceren. De hoorn bepaalt voor het dier haar ruimte, een ruimtebehoefte die groter is dan haar fysieke lijf. Koeien kun je niet als sardientjes in een blik houden, haar ‘bewegingslijf’ is gewoonweg groter dan haar fysieke grens. Mogelijk beinvloedt de hoorn ook de fysiologie van het dier, aangezien er grote hoeveelheden bloed en stofwisselingsgassen in de hoornholtes rondgaan. De hoorns zijn voelbaar warm, wat veehouders vroeger altijd gebruikten om te zien of het dier ‘gezond’ was. Een zieke koe stofwisselt niet en heeft koude hoorns. De meeste veehouders passen de koe aan, aan de te geringe ruimte van hun loopstal en dat betekent voor het dier dat de hoorns er af moeten. Hoorns vraagt om meer plek voor de individuele koe. Het is derhalve een kwestie van dier-integriteit, de wil om het dier ‘heel’ te laten.

Foto: een onthoornde en hoordragende koe als onderdeel van een experiment, Domäne Frankenhausen, Grebenstein (D)

In dit Duitstalige artikel wordt verdere informatie over de betekenis van de hoorns beschreven.

Download artikel hoorns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.