Featured
Laat een reactie achter

Melkkwaliteit kost ook geld

Uit de historie van de rauwe melk productie wordt duidelijk, dat een financiële prikkel en gerechtigde beloning (fair trade) ertoe bijdragen om een goed product van hoge kwaliteit te (kunnen) leveren. De liefde kan niet van één kant komen. Boeren melken ook liever 20-50 koeien dan 350 koeien, maar zijn door de marktwerking gedwongen tot schaalvergroting en intensivering. Elk jaar een schepje er boven op; groeien of wijken. Melk zonder antibiotica, melk van koeien op de weide, melk van koeien met hoorns, melk van oude koeien plus de beste zekerheid voor hygiëne en afwezigheid van ongewenste kiemen, heeft zijn prijs. De grondslag van de associatieve gedachte, is dat de consument de boer betaald voor al zijn arbeidsinzet, investeringen en zijn geleverde kwaliteitsproduct plus de wens van de boer om continuïteit en zekerheid te leveren voor zijn klant. Dit kan in een niet-anonieme markt opgelost worden, waarbij boer en klant elkaar in de ogen kijken en wederzijds voor elkaar kiezen: een verstandshuwelijk op goede gronden.

Foto: melk wordt opgehaald in Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.