Melk, Weide koeien en vetzuren
Laat een reactie achter

Weidegras-graskaas

De koeien zijn weer naar buiten. Op sommige bedrijven al vanaf Goede Vrijdag, 30 maart. Eerst een paar uur en dan geleidelijk meer. De pens van de koeien moet omschakelen, de pensmikroben moeten van langstengelig gedroogd ruwvoer omschakelen naar kort, fris snelgroeiend gras. Dit duurt ca 10-14 dagen en dan kunnen de koeien dag- en nacht weiden, als de veehouder dit toestaat.

Onmiddeliijk verandert er van alles aan de melk. Het melkvet wordt goudgeel vanwege de beta-caroteen en geleidelijk aan loopt het CLA-gehalte omhoog, elke maand een beetje meer (zie grafiek). De melkvetten worden minder verzadigd en het gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren stijgt.

Grafiek: verloop CLAc9t11 en alfalinoleenzuur (ALA) op Hof Dannwisch. Metingen zijn gedaan op de 1e van elke maand (gemiddeldes van 3 jaar)

Ook voor de koeien is het prettig. Zij kunnen nu breed liggen in het grasland zonder de directe nabijheid van andere, concurrerende koeien. Op bedrijven met gehoornde koeien zie je de problemen door hoorn-stoten afnemen. Het koeienvel gaat weer glanzen en wordt de koe wordt weer kortharig. De problemen met de klauwen nemen af. Ook deze glans ontstaat door de meervoudig onverzadigde vetzuren. Buiten in het licht neemt de huid weer grote hoeveelheden licht op en kan de koe daaruit vitamine D3 vormen. Goed voor de koe zelf en goed voor de melkproducten. Graskaas is er eerst weer, wanneer a) de koeien voldoende hoeveelheden gras hebben opgenomen en b) wanneer de kaas die hieruit gemaakt is, rijp is. Jonge kaas duurt minstens nog 3-4 weken nadat de koeien echt goed gras opnemen.

Afgelopen week, zaterdag 23 april gingen de koeien naar buiten bij Hof Dannwisch. Dat is wel een sprongetje waard.

Foto door Georg Scharmer, Hof Dannwisch

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.