Astma en allergien, Gezondheid
Laat een reactie achter

Astma-muisjes zijn blij met rauwe melk

Het is een doorbraak in het onderzoek. Utrechtse onderzoekers hebben in een muizenmodel onderzocht, of de dieren anders op rauwe of verhitte, rauwe melk reageerden. Astma is een ‘non-communicable disease’, dat wil zeggen niet-infectieus, maar door leefstijl ontstaan. Vele kinderen en volwassenen lijden eraan en niet onbelangrijk een deel sterft er ook aan. Karakteristiek voor Astma is het gevoel ‘geen lucht meer te kunnen krijgen’, ‘hoesten’, ‘naar lucht happen’, omdat het longweefsel overmatig reageert (AHR = Astma hyperresponsiveness) plus daarbij de overmaat aan slijmvorming in de longen. Boerderijkinderen lijden in veel geringere mate aan astma.

De melk was afkomstig van Hof Dannwisch, een Duits Demeter bedrijf, dat Vorzugsmilch levert. De melk werd verhit op 80oC. De astma-reactie wordt opgeroepen met huisstofmijt. Er zijn vier groepen muisjes: de negatieve controle (alleen zout); de drie andere groepen worden gevoelig gemaakt voor astma met de huisstofmijt (HDM= house dust mite) in de neus (dag 0). In week 2 worden de drie groepen 5 dagen achter elkaar opnieuw HDM in de neus, alleen de negatieve controle groep krijgt dan zout in de neus. De positieve controle (=HDM) krijgt verder niets, dan zijn er twee groepen, die er melk bij krijgen: rauwe melk-muisjes (HDM-raw) en de 80oC-melk-muisjes (HDM-80). De melk wordt nog 5x om de dag verstrekt in de bek, wat met drinken van melk overeenkomt. De proef loopt slechts 14 dagen, daarna worden de dieren gedood en onderzocht.

Het longweefsel wordt onderzocht en ook wordt met de longen nog (na de dood) enkele astma-proeven uitgevoerd. In bloed en longweefsel wordt onder meer gekeken naar de concentratie en soort van immuuncellen teneinde te beoordelen of de immuunreactie verschillend is tussen de 4 groepen. Een klinische reactie wordt gemeten aan de hand van de luchtweg-prikkelbaarheid (AHR= airway hyperresponsiveness). Het is een maat voor de astmatische aanval. Longweefsel uit de vier groepen dieren wordt met metacholine geprikkeld. De aard van de reactie lijkt op een astmatische aanval.

In de figuur ziet men 4 lijnen boven elkaar: de positieve controle (HDM-HDM), de muisjes die verhitte melk dronken (HDM-80) en onderin 2 lijnen over elkaar: de negatieve controle (PBS) en de muisjes die rauwe melk dronken (HDM-raw). De figuur is een maat voor de ernst van de astma-reactie. De muisjes die rauwe melk kregen, waren beschermd tegen de inhalatie met de HDM, er was geen verschil met muisjes die helemaal niet met HDM in beroering kwamen. De HDM-80 muisjes zijn significant verhoogd, bijna zo hoog als de positieve controle groep.

De uitgelokte immunologische reactie is een type 2 immuun antwoord. Zowel de afgifte van Th2 als de bijbehorende Cytokines (Interleukine-5 en -13) werden lokaal (in de long) onderdrukt door het drinken van rauwe melk. Al met al blijkt uit analyse van de immunologische en cel-data, dat er een beschermende kettingreactie plaatsvindt door de inname van rauwe melk uitmondend een behoud van evenwicht tussen Th1 en Th2 cellen, die een cruciaal onderdeel zijn van een ‘foute immuunreactie’. Belangrijk is te realiseren, dat de reactie alleen door verhitting van de rauwe melk is opgeroepen. Er vonden geen verdere behandelingen plaats aan de melk, zoals homogeniseren of ontvetten. Uiteraard is de vraag, welk onderdeel van de rauwe melk voor de bescherming tegen astma verantwoordelijk is. Dit is lastig, aangezien door verhitting een kettingreactie aan veranderingen op verschillende fronten plaatsvindt.

Het artikel staat on-line en kan ingezien worden via:

Front. Immunol., 28 August 2017 | https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.01045

 

Foto: melk voorbereiden voor analyses in het lab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.