Gezondheid, Kanker
Laat een reactie achter

Gefermenteerde melk en honing

De beide producten hebben volgens recent onderzoek iets gemeen, namelijk de aanwezigheid van Vitamine K2. Canadese onderzoekers (Kim et al, 2018) ontdekten honing als nieuwe bron van K2. Het gaat om verschillende vormen van het Menaquinone (MK), MK2-MK5 en MK 7, maar waarschijnlijk ook MK6, -8 en -10. Gezien de lengte van de ketens gaat het om een microbiële oorsprong. Honing wordt uit de nectar van bloemen gevormd, maar wordt eerst door de honingbij ‘voor verteerd’. Terug in de korf wordt door de werksters de maaginhoud leeg gemaakt in de cellen, die als zij vol zijn, met was worden afgedicht. Wij oogsten de overdaad aan ijver van de bijen door de cellen open te snijden en de honing eruit te slingeren. Vanuit het darmkanaal van de bij is de enting met bacteriën mogelijk, die deze Vitamine K2 produceren, net als de Lactococcen en andere melkzuurvormende bacteriën in de zure melkproducten en kaas.

Een tweede onderzoek gaat om de preventie van prostaatkanker door vitamine K2. Onderzoekers (Dasari et al, 2018) gebruikten cellijnen, die men ooit heeft afgenomen van een patiënt met prostaatkanker. De cel-cultures werden op een voedingsbodem in contact gebracht met oplopende hoeveelheden K2. Dit zg. in-vitro-onderzoek wordt gedaan om de situatie in de mens (in-vivo) na te bootsen. Wanneer uit dergelijk onderzoek met geïsoleerde cellen nieuw inzicht wordt verkregen, is men eerder geneigd het onderzoek opnieuw te doen, maar dan met patiënten met prostaatkanker.

Dasari et al. deden een aantal opmerkelijk waarnemingen:

  • Kankercellen verminderen in aantal na Vitamine K2-menging in hun voedingsbodem, doordat zij afsterven. Dit is aantoonbaar in allerlei eiwitten, die bij het proces van cel-doding (= apoptosis) verhoogd aanwezig zijn. Vitamine K2 is in staat dit proces te stimuleren. Zonder K2 sterft geen enkele cel (100% overleving).
  • Er is sprake van zowel een tijdseffect (hoe langer, hoe beter) als een concentratie-effect (hoe meer K2, hoe betere resultaten) (zie figuur). Bij een hogere concentratie dan 50-100 μMol is de verandering gering.
  • Bij inmenging van Vitamine K2 klonteren de kankercellen niet samen in de Petrischalen, wat gezien wordt als remming van de gezwelvorming. Onbehandelde cellen groeiden na 4-5 weken uit als kolonies.

Vitamine K2 wordt dan ook gezien als een vitale onderdrukker van de groei, de invasie en de metastase van prostaatkanker cellen.

Grafiek. Het aandeel levende prostaatcellen in relatie tot de toenemende concentrate Vitamine K2 in de voedingsbodem (0 – 200 μMol). Metingen na 24, 48 en 72 uur voor iedere concentratie (overgenomen uit Dasari et al, 2018).

Deze resultaten zijn opmerkelijk, aangezien de consumptie van melk dikwijls werd verbonden met een verhoogd risico voor prostaatkanker. Eigenlijk werd dit als één van de weinige negatieve correlaties gevonden in bevolkingsonderzoek naar de effecten van melkconsumptie op de gezondheid: het risico van prostaatkanker is verhoogd door consumptie van melk. Er is echter een verschil in melk en gefermenteerde melk. Gefermenteerde melkproducten (yoghurt, kefir, kaas) bevatten een hoog aandeel K2 als MK7. Zeker als we de licht zure melkproducten zoeten met een lepeltje honing, dan profiteren we van 2 bronnen in de K2 voorziening.

Foto: blauwschimmelkaas is doorgaans rijk aan Vitamine K2

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.