Astma en allergien, Gezondheid, Kwaliteit, Melk, Weide koeien en vetzuren
Laat een reactie achter

Vet, vetzuren en Astma

In de zogenaamde PIAMA-studie onderzochten Nederlandse onderzoekers de relatie tussen melkproducten en astma bij kinderen onder 6 jaar (Wijga et al., 2003). Het bleek, dat astma beïnvloed werd door de dagelijkse consumptie van volvette melkproducten: boter, volle melk en ook bruin brood, maar niet door margarine en halfvolle melk. Het gaat hier niet om rauwe melk, maar om de vraag hoe de melkvetten van invloed zijn, ook gepasteuriseerde.

In de PIAMA-studie werd bekeken of de vetzuursamenstelling van de borstvoeding van invloed was. Hier handelt het dus om de voedingsgewoontes van de zwangere moeder. Hier spelen zowel associaties met de n-3 als de trans-vetzuren een rol met betrekking tot allergieën (Wijga et al., 2006). Deze correlatie zet zich voort ook als de kinderen 14 jaar oud zijn inmiddels (Van Elten et al., 2015): n-3 FA leidt tot lagere en n-6 FA in de toenmalige borstvoedingsmelk tot hogere aanwezigheid van allergieën gemeten als IgE-reacties in het bloed van de kinderen.

Ook in de KOALA-studie werd gekeken naar de specifieke samenstelling van het melkvet. Beoordeeld werd de borstvoedingssamenstelling van Nederlandse moeders in relatie tot hun eigen consumptie melkproducten van biologische koeien. Hier werd weide-CLA als indicatie genomen (Rist et al., 2007). Hoe meer biologische melk geconsumeerd werd, hoe hoger de CLAc9t11-gehalten in de moedermelk. De hogere inname van dierlijk, biologisch melkvet weerspiegelt zich niet alleen in hogere CLAc9t11, maar ook hogere ALA-n3-innames. De kinderen vertonen op een leeftijd van 1 jaar geringere problemen met eczeem en atopie (Thijs et al., 2011). Recentelijk werd ook hetzelfde aangetoond voor rauwe melk en n3. Boerderijkinderen die rauwe melk drinken zijn goed beschermd tegen astma gemeten op een leeftijd van 6 jaar, maar er is een aanvullende factor, namelijk het verhoogde vetgehalte door rauwe melk consumptie en de n-3 vetzuren (Brick et al, 2016). De rauwe melk wordt gedronken door jonge kinderen en is de automatische opvolging van de moedermelk. Het effect op astma wordt echter sterker in correlatie gebracht met recente consumptie van rauwe melk dan de consumptie binnen het 1e levensjaar. De controlegroep dronk melk uit de winkel (shop milk) met doorgaans een lager vetgehalte.

Foto: taste workshop Parmesano kaas tijdens Slow Food in Bra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.