Kwaliteit, Melk, Rauwe melk en veiligheid
Laat een reactie achter

Legalisering verkoop rauwe melk?

In de USA zijn in de afgelopen maand verschillende staten nieuwe wetten ingediend om rauwe melk verkoop te liberaliseren. Dit meldt de foodblog van David Gumpert. Er zijn grote verschillen tussen staten en California is één van de meest vooruitstrevende staten, waar rauwe melk verkocht kan worden in winkels (vergelijk de Duitse Vorzugsmilch). Er zijn ook staten, waar melk alleen zelf bij de boer kan worden afgehaald, zoals ook in Nederland het geval is. Echter het kan ook zijn, dat je als consument alleen rauwe melk kan kopen als voer voor je kat (petfood), maar ook kan je als boer in de gevangenis belanden als je rauwe melk aan je eigen kinderen geeft. Kortom grote verschillen tussen staten binnen een continent. Ook in andere landen, Engeland, Nieuw-Zeeland is de markt en verkoop van rauwe melk enigszins geliberaliseerd in 2016.

Wat van belang is, is dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de boer die rauwe melk aanbiedt. Hij/zij is ethisch, maar vooral juridisch verplicht om er alles aan te doen om te voorkomen, dat mensen ziek worden. Dat dit kan, bewijst de praktijk in Duitsland en ook bij de veehouders die zich laten certificeren door het Raw Milk Institute (zetel California). Er zijn verschillende wegen om de boeren te ondersteunen. Wanneer de keuze gemaakt is, dan komt het erop aan, dat de veehouder kennis ontwikkelt rondom hygiëne, ecologie van ongewenste ziektekiemen, insleep-mogelijkheden, gesloten bedrijven, koelketens, koegezondheid, etc. In Duitsland is het al vanaf de jaren 1930 zo, dat de boer elke maand een monster inlevert, de dierenarts het bedrijf bezoekt, het laboratorium de melk test en wanneer alles in orde is, dan mag je leveren. De Duitse staat (in de vorm van de dierenarts) heeft het recht je een productieverbod op te leggen, wanneer bepaalde kritische waarden in de melk overschreden zijn (zie onder). Je stuurt een nieuw monster in, soms 3 of 5, en als deze weer in orde zijn, mag je weer leveren. Grote bedrijven als Organic Pastures in California hebben een eigen intern controle systeem. Door de ontwikkeling van ‘snelle tests’ voor E.coli en totaal kiemgetal en door betaalbare methoden die bacterie-DNA bepalen kunnen, houdt het bedrijf van elke charge melk bij, wat de status is. Als de uitslag (binnen 24 uur) in orde is, gaat de melk door. Op zich is het bedrijf Organic Pastures wel bijzonder. Er worden namelijk meer dan 350 melkkoeien gemolken, allemaal door personeel, wat gewoon in dienst is. Niets kleins, geen boer die al zijn koeien kent, maar shifts van werknemers en goede protocollen, goede controles en interessanter wijze, positieve beloningssystemen. Je verdient meer, als de resultaten goed zijn en er is een positieve, kritische feedback naar elkaar. Wanneer je uitrekent hoeveel glazen melk er wekelijks in verschillende richtingen in California worden uitgeleverd, dan is het een enorm goed teken, dat er nauwelijks iets gebeurd is qua terugroepacties en ziekmeldingen in de afgelopen 5-10 jaar.

De kleinere Duitse Vorzugsmilch-bedrijven laten eigenlijk ook vrijwel altijd goede tot zeer goede resultaten zien. Een voorbeeld is het bedrijf Rengoldshausen (bij het Bodemmeer). Zij leveren 2x per dag de melk aan het verdeelcentrum, die de melk van Stuttgart tot München aflevert. Een groot verschil tussen de Duitse Vorzugsmilch en de bedrijven aangesloten bij het Raw Milk Institute is de uiterste verkoopdatum op het product. Duitsland heeft de Vorzugsmilch zo streng geregeld, dat deze melk een UVD meekrijgt van slechts 3 dagen. De RAWMI-bedrijven als Organic Pastures geven rustig ruim een week UVD af, waarbij de ervaring leert, dat zolang de koelketen gehandhaafd blijft (< 4oC) en de verpakking ongeopend is de melk nog langer goed blijft. Aangezien vele consumenten zich tegenwoordig laten leiden door de UVD, belemmert deze strenge regelgeving in Duitsland de markt voor Vorzugsmilch enorm.

In Nederland kan alleen rauwmelkse zure zuivel worden geleverd via winkels. Rauwe melk zelf staat (nog) niet in het schap. De Voedsel- en Warenautoriteit vertrouwt de rauwmelkse gefermenteerde producten als Kefir of Joghurt wel, rauwe melk niet. Dit komt, omdat de zure zuivel uit verse melk wordt gemaakt en binnen 20 uur een pH van 4,0 bereikt heeft. Dit conserveert en belemmert de groei van gevaarlijke zoonotische bacteriën. Gezien echter de hoge kwaliteitseisen, die deze leveranciers van gefermenteerde zuivel stellen aan hun melk, en gezien de steeds grotere ervaringspraktijk in de wereld, hoe je betrouwbaar rauwe melk kunt produceren, is de verwachting, dat ook Nederland haar beleid zal liberaliseren.

Verdere informatie over wetgeving, bedrijven en ondersteuning is te vinden op:

www.rawmilkinstitute.org en www.milch-und-mehr.de

 

Vorzugsmilch: de case Rengoldshausen, biologisch-dynamisch bedrijf, Überlingen, Bodemmeer (bron: eigen data)

Op dit BD bedrijf wordt van 50 melkkoeien rauwe melk afgeleverd in flessen. Het bedrijf werkt met het system ‘kalveren bij de koe’ en alle mannelijke dieren worden als ossen voor de vleesproductie gehouden. Koeras is het ‘orginele Branvieh’. De melkkoeien weiden ‘s zomers en krijgen ‘s winter hooi. In de onderstaande tabel zijn de uitslagen van de maandelijkse controle van de Vorzugsmilch beschreven. Alle monsters van 2010 tot 2014 zijn opgenomen en gemiddelde warden per jaar beschreven. Onder aan de tabel staat aangegeven, welk percentage van de waardes een overschrijding laat zien. Er zijn twee niveaus in de Duitse wetgeving (‘m’ en ‘M’). Grote ‘M’ betekent, dat je direct geblokkeerd wordt en geen melk meer mag leveren.

Jaar: Kiemgetal

(x 1.000 / ml)

Enterococcen

(x 1.000 / ml)

Coag. positieve Staphylococcen

(x 1.000 / ml)

Celgetal

(x 1.000 / ml)

2010 1,4 2,7 2,7 36,7
2011 0,7 1,7 2,0 28,1
2012 1,0 8,0 1,5 23,9
2013 3,5 4,3 2,2 49,6
2014 3,2 2,4 2,0 22,6
Overall:
Laagste 0,5 1,5 1,5 7,0
Hoogste 90,0 142,0 811,0 172,0
Overschrijding van de drempelwaarde:
M (groot) 1,8% 1,8% 1,8% 0,0%
m (klein) 3,5% 12,5% 7,0% 0,0%

Verder zijn er maandelijks 7 verschillende ziektekiemen getest: Verotoxines van Escherichia coli (EHEC), Campylobacter, Salmonella, Listeria, Yersina, Streptococcus agalactiae en multiple resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Alle melkmonsters testten negatief voor al deze waarden.

Foto: Organic Pastures (California) is een door RAWMI gecerticiceerd bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.